Norden Freestylemusic

Blog

15. oktober 2021

14-årige Anna Raben fra Lille Darum er en rigtig hestepige. Så god er hun til dressur på pony, at hun netop har fået et legat på 20.000 kroner fra Mackeprang Fonden, som skal bruges på deltagelse ved Nordiske Mesterskaber i Finland sidst i juni – hvis hun bliver udtaget.

Ll. Darum: Det skulle bare være en helt almindelig ridetræning. Men pludselig blev hun kastet af hesten. Hun landede så uheldigt, at hun brækkede hoften. I seks uger har Anna Raben nu ikke været oppe og sidde på ponyen Calimero, som hun ellers træner med dagligt. Om en uge skal Anna Raben til røntgenundersøgelse på sygehuset i Esbjerg.

– Nu håber jeg, at lægerne siger god for, at jeg må begynde at ride igen, når jeg skal til tjek på sygehuset i næste uge.Anna Raben og hendes mor Toni Raben har efter en tur rundt ved hesteboksene, som familien har bygget bagest på grunden, taget plads på terrassen – med udkig til hestene, der kan se ud af boksene og på den måde være med, når familien hygger på terrassen. Anna Raben fortæller, at ulykken skete på det værst tænkelige tidspunkt.

 

– Jeg var inviteret til landsholdssamling. Men tre dage før faldt jeg af hesten og brækkede hoften. Jeg håber, jeg kan komme til at ride igen næste fredag, fortæller Anna Raben.

 

Næstbedst i Danmark

Hun håber også, at hun stadig har en chance for at komme med til de nordiske mesterskaber i Finland.

– Sidste år blev jeg nummer to til DM og til Ecco Cup. Og også nummer to ved DM i hold. Jeg har styrketrænet, gået og cyklet og holdt mig i form.

Om to uger skal hun efter planen så til stævne i Gråsten og kort efter i Kolding. Stævnet i Gråsten er første kvalifikation til dette års Ecco Cup.

Men hvad får en ung pige til i den grad at interessere sig for heste og ridning? Anna Raben må have arvet interessen fra sin mor, som også altid har interesseret sig for ridning.

– Du havde jo en pony, da du blev født, siger Toni Raben og smiler:

– Ja, det er mig, der har præget Anna. Min mand er ikke hestemand.

 

Frem til hun er 16, rider Anna Raben på pony. Men derefter er det meningen, at hun skal ride på den fireårige vallak Sazuan, som også bor i boksene hos familien Raben i Lille Darum. Foto: Martin Wilde

 

Toni Raben er heller ikke i tvivl om, hvorfor datteren Anna er blevet så god til dressurridning.

– Det handler om at have mod. Hun er god til at sætte et mål og opnå det. Og så er hun ved dyrene altid. Og dyrene giver meget igen, fortæller Toni Raben.

Anna Raben har da også et par langsigtede mål.

– Jeg vil gerne med til OL. Og jeg vil gerne kunne leve af at ride, fortæller Anna Raben og understreger, at hun kun interesserer sig for dressur. Ikke ridebanespringning.

Mange penge

Selv om det er dressur, er hestesport en dyr sport. De tre heste i familiens bokse skal have foder, Anna Raben får rideundervisning og der er udgifter til stævner.

– Foder og strøelse koster 1500 kroner om måneden. Undervisning 500. Stævneudgifter er typisk 3000 kroner. Et landsstævne er typisk 5000 kroner. Og så koster smeden 500 kroner hver anden måned, når hestene skal have nye sko, fortæller Toni Raben.

Hun understreger, at både hendes mand og hun selv er almindelige lønmodtagere.

– Vi er nok nogle af dem, der bruger mindst, fordi vi har hestene stående hjemme. Anna er heldig at have sponsorer, så vi får gode priser på rideudstyr og foder. Det hjælper rigtig godt på vej. Alt hvad vi kan få hjælp til, er guld værd, uddyber Toni Raben.

Hjælp til NM

– Jeg er ikke sikker på, at vi havde de 20.000-25.000 kroner, hvis vi skulle til Nordiske Mesterskaber. Så Anna var ikke kommet til NM, hvis hun ikke havde fået de 20.000 kroner fra Mackeprang Fonden, siger Toni Raben, der samtidig glæder sig over, at datteren Anna får nogle muligheder, som hun ikke selv fik, da Toni Raben var ung rytterske.

De nordiske mesterskaber i dressur for ponyer rides i Ypäjä i Finland den sidste uge i juni.

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på siden, accepterer du vores brug af cookies.